Picasso

IMG_1345

For et par år siden starte jeg et af mine mange tegne-børnehold. Indledningsvis spurgt jeg om der var nogen blandt børnene der havde tænk over om de kunne tænke sig at blive kunsten. En lille 7-årig dreng bød straks ind og fortalte: ”At det da var hans plan”. Han lød meget overbevisende. Så jeg kunne ikke lade være med at spørge: ”Hvilken slagt kunstner han ville være?” Han fortalte med overbevisning: ”At han ville være som Picasso”. Og han arbejde da også ihærdigt for sagen. Siden den dag kaldte jeg ham Picasso og jeg blev i den grad rettet ind, af ham selv, hvis jeg kom til at kalde ham hans rigtige navn.

Det jeg erfarede var, at dét, at jeg med humor og indlevelse gav ham en identitet der matchede hans drømme, da ansporede jeg til at holde fokus på den kunstneriske proces. Og man kommer ikke gratis til at kunne mestre klassisk tegning, som bl.a. er det jeg underviser i og som Picasso var eminent til.

Stik mod dansk kultur (red. Janteloven) opfordrer jeg til at være tro mod sit mål, ved at gøre drømmeren til målet selv, om end det var meget stort. Det virker…, men om han en dag bliver Picasso den 2., det må tiden vise.

Tango og Tegning

Skærmbillede 2017-08-21 kl. 11.34.29

Fællestræk mellem tango og det at tegne. At tegne har mange paralleller med udøvelse af danse og Argentinsk tango, fordi:

Det er vildt svært at udføre. At blive dygtig, tager tid tid tid. Der er et væld af regler og retningslinjer. Det er fyldt med improvisation. Overraskelsen ligger i nuet. Der er et sprog gemt i alle bevægelser. Elegance blandet med kraft og udtryk. Synergi mellem rørelse og form. De minimalistiske deltaljer gør den stor forskel. Småt er godt. Stort er flot. Linjer i linjen, komposition. Det tilfældige må ikke være tilfældigt. Du skal føle dig fri. Er du dig eller er dig det.

Underlag er altafgørende for din pivotering. Dit samarbejde med struktureringen gør en forskel. Alle dine sanser arbejder med. Det, der er svært skal se let ud. Du kan være vild og voldsom, let og yndefuld. Du kan grine og græde. Rytmen styre din hånd, dine ben, din krop. Du skal elske det. Fokus og nærvær er eneste retning. Hengivelse er et must.

Du kan ikke arbejde alene. Tango for to. Dig og din blyant. Det er super smukt når alle trin og streger harmonerer. Du bliver aldrig færdig…

Billedet: Tangoopvisning i ”Orange Tango Company” med undertegnede og ni andre skønne dansere. Kedelhallen/ Copenhagen og Domen/Bornholm. 2017. Argentine teachers: Marina TevesRodrigo Videla and Orlando Farias.

Et splitsekund fra en hare

Albrecht Dürer mestrede at tegne/male en hare så fint, at man kan føle og mærke den. Han overgik nutidens fotografier og de digitale mediers evnet til at forskønne og forme virkeligheden.

Når jeg underviser i klassisk tegning – er det sådan vi gerne vil tegne. Ærligt og smukt. Jeg går efter der sublime på Akademiets Skoler, men vi tillader os også af fejle, de små mesterværker/forsøg, man lærer af. Øvelse gør mester. Og jeg om mine lærere mestre at undervise vores studerende. De bliver MEGET dygtige tegnere.